2008. február 10., vasárnap

Spenótos gnocchetti sonkás mártásban

Írta: Mamma

Olasz konyha lájtosan - ez vajon létezik?

Ahogy már írtam róla, számomra a LowFat30 étkezési forma (inkább így nevezem, mint fogyókúrás diétának) vált be hosszútávon. Ismerem a legfőbb diétás módszer lényegét, ezt azonban azért kedveltem meg, mert nem radikális, nincs éhezés, szinte mindent lehet enni, csak épp ésszerű beosztásban és számomra mégiscsak logikusabb, hogy az alacsonyabb zsír- és az ennél magasabb szénhidrát és fehérjearány bevitele eredményre vezet. Nincs ugyan látványosan gyors súlyveszteség, de nem ez a lényeg: ezt az egészséges étkezési formát akár egész életen keresztül is folytatni lehet.

Alkalmazható recepteken keresztül bemutatom, hogy mire figyeljünk oda, ha LF30 szerint szeretnénk az étlapot összeállítani.
Ahogy már kiderült, a tápanyagok összetételében a szén és a fehérje emelkedésével a zsírt kell csökkentenünk. Az olasz (de egyben a mediterrán) konyha is, amit olyannyira kedvelek, nem nagyon kedvez az LF30 módszernek. Hogy úgy mondjam, roppant nehéz eszerint összeállítani egy mediterrán vacsorát. Hiába a sok friss alapanyag, zöldség, halféle, az alaphordozó a mégoly egészséges olívaolaj, néhány esetben pedig vaj és tejszín. Itt sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a zöldségek és a szénhidrátok kalóriaértékét veszik számításba, és arról a „picinyke kis olívaolajról” pedig elfelejtkeznek. És épp ez a kanálka mennyiség lesz a felelős majd azért, amiért csak nem akar passzolni tavaszig az a nadrág...

Előételként a méltán híres olasz felvágottak, szalámik sem tartoznak a diétás fogások közé, a salátákon meg olaj csillog. A fenyőmag, a mandula, ami az olasz konyha egyik alapvető hozzávalója, egy kalóriabomba. A pasta, az olasz tészta sem karcsúsító: a tészta önmagában remek, de a zöldségek kevés olajjal készülnek, tetejükre pedig (40%-os) parmezánt szórnak. Egy átlagos olasz pastafogás LF30 értéke 50-60%... A főétel húsaihoz szintén olajat, olívabogyót (a fekete dupla annyi zsírt tartalmaz, mint a zöld!), pancettát, használnak, ha szükséges, a mártásokat sem liszttel sűrítik (bár élettani szempontból ez lenne a jobb), hanem kevés vajjal, tejszínnel vagy tojássárgával. Feledjünk el mindent, ami olajban sül, ez sem ritka a talján konyhában. A desszertek pedig, bármennyire is finomak, valóságos hízókúrának számítanak, hiába sok a gyümölcs bennük.

Marad tehát a kevés olívaolajjal készült saláta, sonkafélék, a levesek, amit valóban finoman elkészíthetünk zsírszegényen is, és a köretek régiónként változó kavalkádja, amit húsok mellé adnak, de önállóan is nagyon jók. Friss, ropogós házikenyeret ehetünk hozzá, a ricottát pedig igen sokféleképpen használhatjuk az előételektől a desszertekig, és a végtelenül zsíros (40%-os) mascarponét is kiválthatjuk vele.

Ebben a spenótos gombóckában a tojás az egyedüli zsírhordozó, mivel azonban elég sok lisztet tartalmaz, az ellensúlyozza. A mártásban kevés a vaj, de a sovány sonka, a száraz fehérbor és a sovány tejföl adja a gerincét. Vigyázzunk, hogy 12%-nál ne használjunk zsírosabb tejfölt!
Ezt a receptet (még) nem kellett lájtosra átszabni...

Spenótos gnocchetti sonkás mártásban

A gnocchettihez
300 g spenót (fagyasztott, darabos)
200 ml víz
1 tk só
1 mk szerecsendió, őrölt
2 db tojás
300 g liszt
A mártáshoz
1 ek vaj (82%, esetleg félzsíros)
100 g sonka
100 ml fehérbor, száraz
200 ml tejföl (12%)
½ tk sóbors, őrölve
A tetejére
kevés parmezán, reszelve

A spenótot felolvasztom (a leveles spenót a legjobb, természetesen amikor szezonja van, friss spenótból is lehet készíteni, akkor dupla súlyú szükséges.) Elkeverve hozzáöntöm a vizet, a sót és a szerecsendiót. Egy keverőtálba teszem a lisztet és a tojással és a spenóttal kikeverem a tésztát, galuskatészta sűrűségű masszát kapok.
Egy széles lábasban (ebbe szedem a kész gnocchettit) felforrósítom a vajat. A sonkát kis kockákra vágom és hozzáteszem, majd beleöntöm a bort és a tejfölt. Sóborsozom, amennyi szükséges. Ezzel kész is a mártás.
Egy nagy lábasban felforralok legalább 2 l vizet. Amikor forr, beleszaggatom a spenótos galuskát, úgy, ahogy jónak látom. (Kézzel, vagy szaggatóval). 2 perc alatt ahogy készen lesznek, egy lapos szűrőkanállal kiszedem őket a mártásba.
Tányéron reszelt parmezánt lehet rászórni.
4 személyre / 464 kcal / 14,6 g zsír / LF30 28,3%

Nincsenek megjegyzések: