2008. február 5., kedd

Salátaétel

A saláta is eléggé tág fogalom, régebben szinte kizárólag ecetes és (nagyon) cukros bő lében úszkáló zöldsalátát, esetleg hajszálvékonyra gyalult, lesózott és kinyomkodott, ízevesztett uborkát értettek alatta. Sokan nem tettek különbséget a „saláta” és a konzervált „savanyúság” között. Bízom benne, hogy ez már kezd átalakulni, és egyre többen megismerik és megkedvelik a salátákban rejlő lehetőségeket. Amennyire én tudom, más országokban nem nagyon szokás a főétel mellé enni a salátát, leginkább előtte, talán utána.

A saláta több alapanyag keverékéből készült, általában hidegkonyhai étel, amit önállóan vagy köretként (angolul: „side salad”) fogyasztanak. A fejessaláta nem mindegyik salátának az alkotórésze. Számos nyelvben a két fogalomra eltérő szavakat használnak, pl. angolul a „salad” az ételt, a „lettuce” a fejessalátát jelenti. Viszonylag magas tápértékük és nagy vitamintartalmuk miatt a saláták az egészséges táplálkozás, a feljavító és diétás étkezés nélkülözhetetlen kellékei. (Wikipédia)

Egyik, az orosz konyha eléggé elterjedt és közkedvelt salátája a fokhagymás-majonézes sárgarépa, amit én csirkemell-kockákkal dúsítottam (mivel én kedvelem a húst), így önmagában is megfelel egy vacsorára vagy reggelire.


A tonhalsaláta konzervből készült, szintén nem hiányzik hozzá a kenyér, bár azzal sem rossz. Én pomelót használtam hozzá, de csak azért, mert éppen volt – úgyis túl nagy. Egyébként grapefruittal is nagyon kellemes, pikáns ízű saláta.

11 megjegyzés:

(súly)Vesztőhely írta...

Én is kedvelem a húst :-) nagyon :-)

Bocsánat hogy itt kérdezem, de nektek sem működik a Zsibongó, vagy csak nálam van hiba?

Mamma írta...

BeckZsu, ezt a répás salátát ismerem és az egyik kedvencem is, ott még egy speciális sajtot is tettek bele, ahogy látom, Te ezt csirkehússal helyettesítetted!
Isteni finom, viszont ide én félve tenném fel, mivel a majonéz egy igazi kalória- és zsírbomba.
De ez csak az én véleményem:-))

BeckZsu írta...

Az igaz, hogy a majonézben van olaj, de az egészbe nem kell sok, a csirkemellben viszont gyakorlatilag nincs, szóval én mindig úgy érzem, hogy a 30%-ba belefér.:-D

A Zsibongó nálam sem működik!

(súly)Vesztőhely írta...

Én is egyetértek, a majonéz sajnos pont az finomság, amit diétában el kell felejteni, úgy ahogy van.

(súly)Vesztőhely írta...

Mamma, ha már szóbakerült a majonéz meg hogy mi fér bele a 30%-ba:

elővettem a hűtőből a majonézt, ami itthon van, és megpróbáltam kiszámolni, de nemigazán értem. Szóval egy kávéskanál mennyiségre adja meg az adatokat, azaz 10 grammra.
Azt írja 10 gramm majonéz zsírtartalma 11% és 66 kcal van benne. namost az egyenleted szerint akkor ennek 150% az LF30 értéke. Jól számoltam?

(súly)Vesztőhely írta...

Jaj de hüle vagyok!
Nem 900-zal kellett volna szorozni, hanem cska 90-nel, ugye? Mert 100gr volt az alapmennyiség, hanem 10gr.
Használd az agyvelődet Mamzelle! :-)

Mamma írta...

Beckzsu, lehet, hogy nagy csalódát okozok, de a majonéz olyan, mint az olaj, márha klasszikusan készítjük:-)) A majonézes postomban kiszámoltam, 1 evőkanálban 12 g zsír van:-))).
Megnéztem a blogodon a salátát, ha pontos adatokat megadsz, ki tudom, számolni, de már ránézésre is LF 70 körülinek látszik.... sajnálom....

Mamzelle, jaj, jól számoltál, viszont amiben 11% a zsír, az nem lehet csak 66 kalória! AZT írták el a csomagon!!:-)))

Cukroskata írta...

Gyakran szoktam összekeverni joghurtot mustárral, sóval, borssal, fokhagymával és egy kis citromlével. (aki akar kevés cukrot is tehet bele, én nem teszek.) Nem akarom azt állítani, hogy az íze megegyezik a majonézzel, de nagyon finom, és én majonéz helyett használom.

BeckZsu írta...

Éppen most értem haza, és hasonlót akartam írni, mint cukroskata, én is szoktam így is helyettesíteni a majonézt: http://beck.blog.hu/2008/01/27/hal_es_krumpli
, de joghurttal hígítani az igazit is. Szerintem ne vesszünk ezen össze, én már egyébként is bevallottam, hogy inkább a "low carb" diéta híve vagyok.

Mamma írta...

Dehogy veszünk, Zsu:-)), épp az is itt a lényeg, hogy megpróbáljuk a klasszikus, de a fogyókúrában nem megengedett hozzávalókat helyettesíteni.
(viszont lehet, hogy a héten felfüggesztem a diétát, amit amúgy is lájtosan művelek:-), és megcsinálom ezt a salátát, de klasszikusan, majonézzel, mert úgy a legjobb!:-)))

BeckZsu írta...

Jó étvágyat kívánok hozzá! :-)