2008. február 5., kedd

Tavaszt idéző zöldségleves

A levesek klasszul használhatók a fogyókúrákban, feltéve persze, hogy nem sűrű, tejszínes krémlevesekről beszélünk. Ez a leves a konyhám "alaplevese". Anyukám készített hasonlókat gyermekkoromban. Nálunk nem volt divatja a piros (paprikás) leveseknek. Még ma is megütközök rajta, ha egy zöldborsó leves paprikás. Pedig sokan éppen így szeretik.

Most, hogy a tél lassan a végéhez közeledik és testünk, lelkünk szomjazza a napfényt, jó szolgálatot tehet ez leves. Könnyű, gyorsan elkészül és a zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk benne. Természetesen tavasszal, az első friss zöldségekből készítve a legfinomabb!

Zöldségleves


Hozzávalók:
1+1 fej hagyma
2 répa
2 gyökér
1 kisebb zellergumó
1 fej karfiol
30 dkg zöldborsó
1 fej fokhagyma
1 paprika
tarkabors

frissen őrölt bors
2 ek olivaolaj
kevés citromlé
petrezselyem

A zöldségeket megpucolom, a hagymát apróra kockázom, a gyökérzöldségeket felkarikázom. Olivaolajat hevítek, majd a hagymát üvegesre párolom benne, rádobom a répát és a gyökeret, lefedve, néha megkeverve párolom 2-3 percig, majd felhúzom nagyjából 1,5 l vízzel (ez attól függ, mennyi levest szeretnénk és hogyan szeretjük a levest sűrűn, vagy hosszú lére hagyva).
Beleteszem a megpucolt zellergumót, a kicsumázott paprikát, 1 fej hagymát. Egy nagy teatojásba (vagy 2 kicsibe) teszem a megpucolt fokhagymákat és annyi tarkaborsot, amennyi belefér. Nem kell spórolni vele és nem, nem lesz borsos tőle a leves. Sózom, borsozom. Amikor a répa és a gyökér már megpuhult beleteszem a rózsáira szétszedett karfiolt. Csepegtetek bele egy kevés citromlét, illetve igazítok az ízeken, ha kell. (A teatojásokban lévő borsot és fokhagymát, a paprikát és a fej hagymát kidobom belőle.)
Friss petrezselyemmel megszórva tálalom.

Nincsenek megjegyzések: