2008. február 3., vasárnap

Pár szó a címkézésről

Gondoltam, írok egy kis tutorialt a címkézésről, ahogyan én képzelem, mert ez máris szervezési alaprobléma.

Sajnos itt a blogspoton nem tudom megoldani, hogy két- vagy többféle cimkecsoportot is létrehozhassunk, bár belátom hogy ez lenne az ideális, egyet a recept szerzőjének, egyet az étel típusának, és egyet a hozzávalóknak felsorolással. Dolgozom rajta, és töröm a fejem, de egyenlőre nem találtam rá megoldást, így addig egyetlen ömlesztett listába teszi a rendszer a címkéket, ezért nekünk kell valami rendet alkalmazni benne, hogy áttekinthető legyen, és erre szabályokat kell hogy alkalmazzunk, nincs más lehetőség.

1. Két kis minusz jelet kap a "szolgálati közlemények", az egy-egy témát részletesebben körüljáró "összefoglaló" írások (ide jöhetnek egy konkrét fogyókúra típus ismertetése, egy termék ismertetése, vagy olyan írások mint amilyet például Sütis néne írt a cukorról), a "sport"-tal kapcsolatos írások, ötletek, és a "tippek", ami ezen belül a legtágabb kategória: ide olyan írásokat fogok becímkézni, ami esetleg egy-egy élelmiszer felhasználási formáit rendszerezi, vagy olyan apróságokat, ötleteket tárgyal, amelyek könnyebbé teszik a fogyókúrát.
(Ez a pont még nem teljes, lesz még például "cikk" címke, meg "pletykasarok" címke hamarosan.)

2. Egy minusz jelet kap az írás szerzője, ezt minden bejegyzéshez odaírjuk, hogy könnyen rá lehessen keresni az adott szerző írásaira.

3. Ez a harmadik típusú kategória adja meg az étel fajtáját. Ismétlem, itt nincs lehetőség a hozzávalók szerinti felsorolásra, úgyhogy közelítsük meg az étel típusa szerint.
A következő kategóriákba minden ételt be lehet szorítani:

hús nélkül: ebbe a kategóriába tartoznak a zöldséges vagy esetleg tofuval s egyéb húst helyettesítő alapanyagokkal készített ételek. A kategória jellemzője (amellett hogy nem tartalmaz húst), hogy alapvetően sós ételekről szól, zöldséggel készített egytálételekről. Édességekhez nem kell odaírni, hogy hús néküli, ugyanis senki nem feltételezi, hogy az adott édesség hússal is elkészíthető lenne. :-)
Ha hús is van benne, akkor azt határozzuk meg az állat fajtája alapján: hal, szárnyasok, marha, sertés, stb.

Külön kategória továbbá:
zöldségfélék-köretek
leves
saláta
tészta
rizs
(csak akkor ha ez az étel alapja, mint például a rizottónak)
Ha ezek tartalmaznak húst is, akkor odaírjuk az állat fajtáját, ha pedig nem, akkor hús nélküli címkét is kap.

Lesz külön rágcsálnivaló címke a snack típusú ételeknek, kencefice a krémeknek, pástétomoknak, pékáru a kenyereknek, péksüteményeknek, és tojás a kimondottan tojásos ételeknek, mert azok valahogy mindig kilógnak a sorból :-).

Ami a desszerteket illeti, azt alapvetően az édesség kategória foglalja össze, de ezenkívül megkülönböztetünk majd egy ital címkét turmixoknak, shakeknek, joghurtitaloknak stb. is.

Ezt így elfogadhatónak találjátok?
És van még esetleg valami? Érzem hogy valamit kihagytam, de sehogy nem jut az eszembe.

12 megjegyzés:

VKOrsi írta...

a szolg. köz. 3 minuszjelet kapott nem? :)

(súly)Vesztőhely írta...

igen, elismerem, hármat kapott :-)

VKOrsi írta...

jah, egyébként felhasználóként szerintem ez így tök jó :)

Cukroskata írta...

Szerintem is nagyon jó :-)

Piszke írta...

ez teljesen jó.minél egyszerűbb, annál jobb

Mamma írta...

ez roppant logikus:-) én is imádok rendszerezni:-))
a lisztnélküli helyett javaslom majd a "gluténmentes" cimkét:-). Azt is gyakorlatilag mindenhez oda lehet biggyeszteni, amiről azt gondoljuk. (Bár ez becsapós, laikus nem mindig tudja pontosan.)

BeckZsu írta...

Teljesen egyetértek azzal, hogy ne legyen túl sok kategória, de azért egy "zöldségféle" vagy ennek megfelelőt – ha tudsz jobb elnevezést – javasolnék.

(súly)Vesztőhely írta...

Átírtam Mamma. Köszi hogy szóltál :-)

BeckZsu, szerintem a húsnélküli kategória lefedi a zöldségféléket, mert nem tudom mi egyéb kerülhetne akkor a húsnélkülibe, de ha szerintetek úgy jobban megfelel, akkor átkeresztelhetem a kategóriát húsnélküliek-zöldségfélék -re.

BeckZsu írta...

És mi van, ha hús és zöldség együtt van? Én pl. leggyakrabban ilyet főzök. De nem akarok kötözködni... Döntsd el, te gyakorlottabb vagy.

(súly)Vesztőhely írta...

jogos :-) csináltam egy zöldségfélék-köretek címkét is :-)

Dulmina írta...

Tényleg felhasználóbarát így.
Egyedül a "cukor nélküli = cukorbetegek is fogyaszthatják" megfeleltetés sántít nálam, mert a cukorbetegeknek sajnos nem csak cukorelhagyásról van szó, hanem erőteljes szénhidrátszámolásról is. Például a magas cukortartalmú gyümölcsök (szőlő, banán), a fehér liszt, de még a sok krumpli is lehet rázós egy cukorbetegnek - hiába nincs megcukrozva. Meg mi van azokkal az ételekkel, amit nem is lenne értelme cukrozni, és amúgy kifejezetten jó cukorbetegeknek is?
Ezzel nem kötekedni akarok, csak elképzelem, hogy valaki mondjuk nem tájékozott a témában, de egy cukorbeteg vendégének szeretne készíteni valamit - és nem csak édességet. Inkább egy "Cukorbetegeknek is" (vagy ilyesmi) címkét javasolnék.

(súly)Vesztőhely írta...

Teljesen igazad van Dulmina, épp most olvastam utána ezeknek a dolgoknak, és már látom, hogy kicsit elkapkodtam az okoskodást. Egyenlőre ki is veszem, és még agyalok majd ezeken a -nélküliken, és -menteseken, és megpróbálom kiokosítani magam a témában :-)
Egyenlőre maradunk simán az édességnél.