2008. február 3., vasárnap

Reggelire és köztesen

Az egészséges táplálkozás (és a normális anyagcsere) alapja, hogy napjában többször (min. 3, de inkább 5-ször) étkezünk, hogy az anyagcserefolyamatok ne álljanak le és a szervezetünk ne kapcsoljon át raktározó üzemmódba.
Az állandó rohanás, a hajszolt életvitelünkben ezt nehéz megvalósítani, de a "gyorsan-valami-egészségeset-és-finomat" kategória győztesei: a turmixok, lassik, a házi gyümölcsjoghurtok és természetesen a magvak.
Pár példa a turmixokra:
Fahéjas körteturmix:




Hozzávalók:

3 érett körte
0,5 l natúr joghurt
fahéj

A körtékből a magházat kiszedem, majd a joghurttal és a fahéjjal összeturmixolom, míg sűrű, dús joghurtkrémet nem kapok.

Banán-mangó-narancs lassi:


Hozzávalók:
1 érett mangó
2 érett banán
1 narancs facsart leve
1 szinbiotikus joghurt

Minden alapanyagot a turmixba szórok és egyneműsítem. Sűrű, intenzív ízű joghurtitalt kapunk, melyet tovább bolondíthatunk egy kis mentával:-)

Ananász-mangó lassi:

Hozzávalók:
1 mangó
2 szelet ananász
menta
0,5 l. natúr joghurt
2 dl víz

A mangót meghámozom, a húsát lefarigcsálom, az ananászt szintén meghámozom, majd a gyümölcsöket a mentával a turmixba teszem és összekeverem, azután hozzáöntöm a joghurtot, valamint a vizet. Édesszájúak mézzel is ízesíthetik.

További lassi receptek itt.

Lekvárral ízesítve:



Hozzávalók:
házi készítésű szilva/szőlő lekvár (cukor és tartósítószer nélkül)
natúr joghurt

A lekvár készítése:
A vaslábasba beledobom a kimagozott szilvákat és szőlőszemeket és egy fél citrom levét, majd először lefedve, majd fedő nélkül főzöm, mígnem úgy bugyog, mint a láva. Ez jelzi, hogy elég sűrű már az anyag. Üvegekbe merem és felhasználásig hűtőben tárolom. A felhasználás jelen esetben azt jelentette, hogy összekevertem 2 teáskanálnyit belőle 2 dl joghurttal.

És a végén a legnagyobb kedvenc (magvas), a mandulás zabkása:

Pár gondolatot fűznék a zabhoz, ami pelyhesített minőségben a reggelink egyik fő alkotóeleme volt. A zab az emberi idegrendszer, a fogak, a csontok és az erek egészségéhez szükséges tápanyagokat (fehérjék, E és B vitamin, kálium, kalcium, magnézium, fluor, szilícium) tartalmazó, rostokban igen gazdag gabonaféle. Frissítő, élénkítő, teljesítőképességet növelő, gyulladásgátló. Energiát adó, roboráló, melegítő hatású, könnyen emészthető táplálék. Csökkenti a fáradtságot, növeli a fizikai erőnlétet és a szervezet ellenálló képességét. Gluténtartalma miatt lisztérzékenyek nem fogyaszthatják!

Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
1 alma
2 ek. szeletelt mandula
1 bögre tej
2 ek. mazsola
1/2 tk. őrölt fahéj
idénygyümölcs, jelen esetben szőlő, de finom szilvával, barackkal, meggyel, stb.

Egy serpenyőt 1 perc alatt lángon előmelegítek, majd beleszórom a mandulát és egy percig pirítom, majd hozzáadom a zabpelyhet és együtt pirítom őket, míg illatozni nem kezdenek (1-2 perc). Majd hozzáöntöm a tejet, majd takarékra állítom a lángot. Belekeverem a fahéjat, az almát, a mazsolát, az idénygyümölcsöt és párolom 5 percig, amíg a tejet fel nem szívja.

1 megjegyzés:

Mamma írta...

A gyümölcsjoghurtot én is így készítem:-)), már ha eszem olyat:-))
Egy ideje újra sima lassit szoktam inni, ami a legalapabb lassi: 1 rész joghurt, 1 rész jeges víz, só és (római) kömény. Ez valóban szomjoltó, egészséges és jó időre ki lehet vele húzni.
De ezeket valóban nagyon jól lehet variálni (fűszerek, gyümölcs, stb.) Sajnálatos, hogy mint üdítők, nem tudtak elterjedni.