A vörös-vagy lilakáposztából az esetek nagy többségében párolt káposztát készítünk, pedig pl. levesként is remekül megállja a helyét.
A lilakáposzta őshazája Kis-Ázsiában található, azonban igen korán átkerült Európába is, ahol a rómaiak és a görögök, csodaszernek tartották. A vöröskáposzta gömbalakú, levélzete tömör, színe a világos lilától az egészen sötét, padlizsán liláig terjed. Íze enyhén édeskés, lágy, a jellegzetes káposzta íz. A nyers káposzta ideális tárolási hőmérséklete 0 °C, ezért tároljuk hűtőszekrényben, így meglehetősen hosszan, akár 4 hétig is eláll. (Minél tömörebb szerkezetű, annál hosszabb ideig áll el!) Ha darabolt káposztát vásároltunk, akkor csomagoljuk fóliába. Egészségügyi szempontból értékes magas B- és C-vitamin tartalma miatt, továbbá jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.
Energitartalom
21 kcal, 86 kJ/100 gramm
Hozzávalók:
1 kisebb fej lilakáposzta
3 ek arborio rizs
1 l borjú alaplé
2 fej hagyma
fél üveg vörösbor (nem baj, ha pinot)
só
frissen őrölt bors
vaj vagy olivaolaj
A káposztát legyalulom, a hagymát finomra vágom. Olivaolajon üvegesre párolom a hagymát, ráöntöm a bort, majd hozzáadom a káposztát. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom. Rászórom a rizst, felöntöm az alaplével és nagyjából fél órát főzöm. Amikor a káposzta és a rizs megfőtt, botmixerrel leturmixolom.
Almachips:
Az almákat vékonyan felszeletelem, vagy uborkareszelő segítségével vékony szeleteket vágok belőle. Sütőpapírral borított sütőlapra helyezem, majd 50-60 fokos sütőben 4 órán keresztül aszalom.
Az inspirációt innen merítettem: Kochen&Küche,2008/02.
Az okosságot a káposztáról pedig a GourmandNet-ről.
7 megjegyzés:
Ez egy nagyon jó, fogyókúrás leves, még a bor ellenére is! Szinte alig van benne zsír.
Viszont 3x is átolvastam, de nem találtam a leírásban a vajat:-) Kell ez bele??
Az almachips ilyenkor fűtési szezonban a radiátor tetején is remekül megszárad egy éjszaka alatt. Nyáron meg pár óra alatt a tűző napon. Máskor viszont tényleg marad a sütő :-)
mi a baj a borral Mamma?
Mamma!
Bocs elírtam, vaj/olivaolaj.
A vörösbor meg direkt egészséges!:-)
Nem emiatt nem fogyunk:-)
Nekem a borral semmi bajom:-)), engem igazán nem kell meggyőzni az alkohol és főleg a bor egészséges hatásáról!:-)))
Viszont sokan azt vallják, hogy ne használjunk alkoholt fogyókúrában. Pedig az alkohol forralás után teljesen elillan.
Igen, igen! Csak az extrakt, a szárazanyagtartalom marad csak meg. Lényegében a bor, mint ízfokozó szerepel:-)))
én nagyon leveses vagyok, különösen fogyókúra alatt.
ez nagyon jól hangzik.
Megjegyzés küldése