2008. február 19., kedd

Levest enni kell

Levest enni kell, mondta mindig anyukám. Kell, mert kell a folyadék, megtölti a gyomrot, enyhíti az éhséget, átmelegít, ráadásul fajlagosan olcsó. Nem voltam soha nagyon leveses, de már kezdek elég öreg és talán bölcs is lenni, hogy belássam, anyukámnak ebben is igaza van. Fogyókúrázóknak is nagy segítség lehet a leves, hiszen még egy gazdag ízű levesben is spórolhatunk a kalóriákkal.
Ilyen ez az áttetsző zöldségalaplé, használható további ételek (pl. rizottók, de az nem ennek a blognak a témája) készítéséhez, illetve érdekes levesbetéttel ünnepi fogás lehet belőle.
Nagyon elegáns fürjtojással, pláne, ha mint nekem most volt, ez a fürjtojás némi időt eltöltött egy szarvasgombával összezárva. Ahogy a szánkban a lágy tojássárgája kiömlik a fehérje-burokból, hatalmas szarvasgombaíz-áradat hat az érzékeinkre. De hogy még fokozzam az élvezetet, kevés fűszeres ízű, fekete trombitagombát is tettem bele – köszönet érte Zsuzsának.
Az egyik betét is elég lenne, de így együtt igazán pazar leves lett – hiszen nem kell, hogy a fogyókúra csak a lemondásról szóljon.


Zöldségleves, zöldségalaplé

1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 negyed zellergumó vagy 2-3 szárzeller
1 fehérrépa
1 póréhagyma
1-2 ág kakukkfű vagy 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 ág rozmaring
5-6 szem szegfűbors
1 babérlevél
4-5 liter hideg víz

bors

A zöldségeket megtisztítom, darabolom, az olajon gyengéden megpárolom. A sárgarépától gyönyörű sárga színt kap, ezt nem szabad kihagyni belőle. Felengedem a vízzel, hozzáadom a fűszereket, majd az egészet enyhe tűzön, lassan gyöngyöztetem 1-1,5 óráig. Levesszűrőn leszűröm, majd ha teljesen tükrös tisztaságú levet akarok – a klasszikus erőleves-tisztítási módszer itt nem jöhet szóba, ha vegetáriusoknak készül –, finomabb szűrőn, konkrétan kávéfilteren is átengedem.
Ebből a mennyiségből jó 3 liter alaplé lesz.
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, 2 személyre 6 decis adagonként lefagyasztom.



Zöldségleves trombitagombával, szarvasgombás fürjtojással

személyenként 3-4 dl zöldségleves
3 (szarvasgombás) fürjtojás
1 kis marék szárított trombitagomba

A kész zöldséglevest fölforralom, óvatosan belengedem egyesével a fürjtojásokat, 1 perc főzés után kevés levessel együtt ki is veszem őket. A forró levesbe szórom a szárított gombát, egy-két percig gyengéden főzöm vele.
A levest csészékben, a fürjtojásokkal tálalom.

Nincsenek megjegyzések: