2008. február 21., csütörtök

A főzési renszerekről ( Zepter/AMC ): rakott burgonya


Ígéretemhez híven folytatnám a főzési rendszerekről való elmélkedésemet.
A visszajelzések alapján azért pár röpke mondatot a rendszerekről:
Zárt rendszerben történő ételkészítés, energia takarékosan, és zsiradék és só mentesen ( vagy legalábbis csökkenetett mennyiségben ).A zárt rendszer előnye: kevesebb a vitamin és ásványi anyag vesztesége, relatív kevesebb energiával, hiszen nem veszik el a gőz.
Torony főzés: az egymásba illeszkedő edényekben egy energián elkészíthető több étel és a körete, pl vadas és felette a zsemlegombóc

Az ún. gyorsfőző/kukta fedő: lerövidíti a főzési időt, és csökkenti az energia felhasználást: pl. töltött káposzta kb. 10 perc ( a jelző pálca kiemelkedésétől számítva )
Nem feladatom a termék értékesítése, csak a saját tapasztalataimat kívánom megosztani, ezért pár szó a zepterről itt az edényekről, és itt, és itt is.

De nézzük ezt a gyakorlati oldalról: A rakott burgonya
Nyers burgonyából, olaj és más zsiradék hozzáadása nélkül, minimális só ( ételízesítő ) felhasználásával.
Elkészítési idő: kb. 50 perc.
Rakott burgonya:
A hozzávalók:1 kg burgonya, 7 db főtt kemény tojás, kolbász ( 5-5 dkg füstölt és lecsó kolbász ), 1 pohár 450 gr-os 12%-os tejföl, ételízesítő

A krumplit meghámozom, vékony karikára vágom, és annyi vízben tárolom ami ellepi. A tojást és a kolbászt felkarikázom, a tejfölt kikeverem 1 tk vegetával és 2 ek vízzel.


Az edénybe rétegezem, alura burgonya és locsolok egy kis vizet is, erre kolbász, tojás, ha még akarok akkor egy kis ételízesítő, és meglocsolom a tejföllel.


Addig rétegezem amíg van alkatrész, de fontos hogy felülre a tejföl maradjon. Közben is locsolok egy kis vizet közé, úgy kb 2-3 ek mennyiségben.

A fedőt rátéve a legkisebb égőn, a legkisebb lángján a zöld végéig melegítem, majd ha elérte , lezárom, és akkor még rajta hagyom kb. 20 percet.
Pompás egytálétel, lehet variálni, egy kis reszelt sajttal a végén megszórni és rápirítani, a kolbász helyett virsli, vagy akár ez el is hagyható.
.
Forrás: Zepter Magyarország ( képek)/ Gálné Szilágyi Ibolya ( recept alapok )

Nincsenek megjegyzések: