2008. február 6., szerda

Gondolatok a főzési rendszerekről ( Zepter/AMC ) 1.

Az egészséges étkezés fontos szerves része az ételkészítés. Erre nagyon jó kellék az ún. fémedényes főzési rendszerek ( Zepter/AMC ).
Szeretném az elején leszögezni, nem forgalmazom a termékeket ( sőt ebben az irányban, sajnos segíteni sem tudok ), csak lelkesen használom. Azt viszont észrevettem, hogy mint minden direkt értékesítési módszernél, gyenge az utógondozás, hiszen mire kifizeti/megszerzi az edényt, már lehet hogy a kereskedő nem is dolgozik.Szeretném megosztani a tapasztalataimat, és az évek ( hát már lassan 8 éve ) alatt kitapasztalt apró trükköket. Mi a zepter-rel főzünk, de a két rendszer annyira közös ( állítólag testvérek ), hogy az amc-nél is lehet alkalmazni a recepteket.


Nem szeretnék senkit untatni, hogy az ilyen rendszerekben készített ételekben, a természetes anyagok, vitaminok hogy és miként maradnak meg, inkább nézzük a gyakorlati részét.

Meg kell tanulni a hőmérő ( thermokontroll ), használatát, hiszen itt nem lehet bekukucskálni, kevergetni, mert megszökik a jótékony kis gőzünk. Minden receptnél leírom a mutató állását, azt kell figyelni.


Kihasználva a VKF! XIII. mellékvizeit, kezdjünk a köretek készítésével. A rizs/tarhonya készítése átültetehető szinte mindegyik vastag talpú fémedényhez ( berghof, sollingen..stb. ) , a lényeg hogy a víz felöntése után, egy alufóliával takarjuk le az edényt, és így tegyük rá a fedőt, hogy a gőz ne szökjön el, így zárt rendszert hozunk létre.

Tarhonya/rizs főzése ( a képen a tarhonya készítés mozzanatai, de rizs is így készül, és azért ilyen nagy edényben, mert tarhonyás húst készítek, és összefogom keverni a sertés pörköltet a tarhonyával, de külön készítem, hogy be tudjam mutatni a pörkölt készítési módját is ):

Fontos!!: csak jó minőségü, rizzsel/tarhonyával/tésztával készíthető el, a gazdaságos2tojásostésztával ne is álljunk neki! ( a kipróbált termékek: Tarhonya: spar, gyermelyi, cerbona, Rizs: riceland, kerekszemű, jazmin, Tészta: gyermelyi, spar, a metro olasz tésztája, cerbona, durillo, )

Szóval rizs/tarhonya:A rizst/tarhonyát kis zsiradékon ( olívaolaj-étolaj keveréke ) közepes energián, megpirítjuk ( rizsnél fehéredésig, tarhonyánál barnulásig ), majd felöntjük vízzel/alaplével. Fűszerezzük ( ételízesítő ), beleteszünk egy fej hagymát ( ez opcionális, én csak a rizsbe szoktam tenni ), lefedjük. Takarékra tesszük alatta az energiát, zöld közepéig melegítjük, lezárjuk, és nem vesszük le a fedőt legalább 20 percig.

Arányok: 10 dkg rizshez kb. 1,5 dl víz kell.

Extra: érdekes, indiai típusú riszt készíthetünk, ha a hagymába tűzünk pár szem szegfűszeget. Kicsit olaszos lesz egy kis oregano/bazsalikom használatával. Kisérletezhetünk a külömböző fűszerkeverékekkel, ételízesítőkkel, fontos viszont a só tartalmat figyelembe venni.


A tészta készítését a Gránátos kocka készítésével mutatom be, az elv azonos, főtt tésztát is úgyanígy készíthetünk, fontos hogy így nem lugozom ki a tésztát ( ez azt hiszem a teljes kiőrlésű/durum-ból készített tésztáknál fontos. )

Gránátos kocka:
Hozzávalók: 40 dkg tészta (lehetőleg fodros kocka), 1 nagy fej vöröshagyma, 4 közepes nagyságú burgonya, 3-4 evőkanál olaj, pirospaprika, bors (őrölt), Ételízesítő/Vegeta (só), kb. 6 dl víz.
Elkészítési idő: kb. 20-25 perc.

Az olajat az edénybe tesszük az apróra vágott burgonyával, és a felkockázott vöröshagymával együtt. Közepes energián megdinszteljük, átpirítgatjuk. Rászórjuk a borsot, paprikát, ételízesítőt, és felöntjük kb. 6 dl vízzel. Rátesszük a fedőt, a zöld jelzés végéig melegítjük (forrásig). Beleszórjuk a tésztát, elkeverjük, visszatesszük a fedőt, majd 10-15 perc után lezárjuk az energiát. Közben kétszer-háromszor átkeverjük.

Figyelem: Csak jó minőségű tésztát lehet ilyen módon elkészíteni. A víz mennyisége tájékoztató jellegű, tésztánként eltérő lehet. Ha egy bizonyos tésztánál megtaláltuk az arányokat, mindig azt használjuk! A tésztákat mindig elkészíthetjük úgy, hogy 10 dkg tésztához kb. 1,5 dl vizet számolunk. A vizet forrásig melegítjük, beletesszük a tésztát, kevés zsiradékot, sót, lefedjük. Pár perc múlva lezárjuk az energiát. 10-15 perc múlva kész a tészta (nem kell szűrni!).

Forrás: Gálné Szilágyi Ibolya ( aki megismertetett az edények használatával, és az alapokat átadta )

Legközelebb a párolással készíthető köretek lesznek: zöldségek, zsemle/burgonya gombóc...stb

3 megjegyzés:

(súly)Vesztőhely írta...

max, ez a fémedényes főzési rendszer tulajdonképpen a kukta?

(súly)Vesztőhely írta...

A beígért legközelebbi posztban azért majd vedd figyelembe annál a zsemle/burgonya gombócál, hogy mennyire számít diétásnak az ilyesmi.

Névtelen írta...

Ez igazából egy komplett rendszer, pároló edénnyel, és gyorsfőző(kukta fedővel ), de majd a következőnél teszek fel pár képet.
Gombócok: készíthetőek rozs, tönkölybúza, és egyéb teljes kiőrlésű lisztből, a lenyeg hogy mivel párolod, nem veszti el a "tartalmát", és lényegesen lakatatóbb mint amit ki/szét főzöl. Szeretném megmutatanui az "irányt" és Ti a profik már át is tudjátok dolgozni teljesen egészségesre.
Sajna ezet ( pl. zsemlegombóc) nem lehet teljesen "0-ásnak", elkészíteni, de úgy gondolom, hogy megfelelő alapanyagokkal elérhetővé válik akár egy diétázó számára is, persze mértékkel. max