2008. február 3., vasárnap

Az alapoktól: húsleves

A tegnapi leves postom után az Adminisztrátor:-)) küldött egy megjegyzést, miszerint érdemes lenne elmélyülnünk a jó húsleves titkaiban. Nem szeretném "osztani az észt", csak leírom hogy én hogy főztem a kérdéses leves(t)eket.
Utána olvastam a szakirodalomban, és sikerült megint egy olyan témát találnom amiről hirtelen vagy 30-féle módot leltem. Ahány ház, annyi leves..és misztikum ( csak darált borssal, egyszer leforrázzuk, fél napot főzzük, ne süssön bele a nap a fazékba..stb ).
Nem tudom, a leghosszabb főzést a gyöngytyúknak szoktam adni, de azt is szét bontom, és így sem fől többet mint max 3 óra, de az már nyugdíjas tyúkból volt.

Sok a duma, lássuk a tényeket: Húsleves by max:

2 db csirke mellcsont ( bőrrel, porcogóval ), 2 db far-hát, szinten kopletten. Megmosom alaposan, a far-hátat középen elvágom, mert így könyebben elfér a fazékban. Hideg vízzel felengedem ( a fazék 5,8 l-es, ebbe a húsra kb rájön 3,5 l !hideg víz! ), teszek rá 1 ek sót, és elkezdem kis energián főzni. Azért csak 1 ek a só, mert inkább a végén sózom, ne érjen meglepetés, és a sók sem egyformák, biztos ami biztos.

Megpucolom a zöldségeket:
3-4 közepes répa, 2-3 fehérrépa, 1/2 karalábé, 2-3 rózsa karfiol ( a többi mehet az azték karfiol-ba ), 1 vöröshagyma ( a legutolsó belső vékony vörös héját rajta hagyom, természetes szinezőanyag ), 3-4 ducibb fokhagyma, 1 ökölnyi burgonya, 1/4 zeller gumó, 1 tv paprika, 1 paradicsom, 1 db szárított fűszer paprika.
Ennyi minden nem mindig megy bele, a lényeges, ami fontos: hagymák, répák, burgonya, de szoktam úgy is csinálni hogy több zöldséget főzök bele, és akkor abból készítek egy házi franciás salit, joghurtos majonézzel, gyors vacsiként.


A répákat egyforma darabokra vágom ( kb. ujjnyi vastagra ), a krumplit és a vöröshagymát egészben, a zellert és a karalábét 3-4 cikkre, a paprika magházát kiveszem. Mindent bele teszek a fazékba, kivéve a fokhagymát. Egy kicsit feljebb veszem az energiát és felforralom. A tetején képződött habot leszedem egy szűrőkanállal, és ha már nem habzik tovább, takarékra teszem, és most teszem bele a fokhagymát, és kb. 10 szem fekete borsot. ( így nem kell a szűrésnél vadászgatni őket ).
Lassú tűzön addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak ( ez kb.: 1-1,5 óra. ), most kóstolok, mert már minden íz előjött, ha kell sózom.
Lezárom az energiát, és hagyom még egy kicsit, kb 1/2 órát, és utána leszűröm.
A csontos részeket külön teszem, késöbb lefosztom, kiváló a saliba, vagy elteszem és később hasznosítom ( pl: húsos-ravioli-t készítek belőle )
A hagymákat és a paprikát kidobom ( bár néha elcsábulok és megeszem a fokhagymát ), ha esetleg a zeller és a karalábé fás, akkor azt is kidobom.
A levest átszűröm, ha nagyon zsírosnak találom akkor 2-3 papírtörlővel leszedem a tetejéről a zsírt ( simán egyesével ráterítem a tetejére, és a zsír fenn marad a papíron, azt kidobom, általában 2-vel már szép tiszta lesz ).


Ha olyan levest csinálunk ami hasonlít az újházy módon elkészítettre, akkor a húst és a zöldséget gyufa nagyságúra vágom és a végén annyi levessel forralom őssze amennyit kitálalunk.

A natúr levest a legkönyebb eltárolni ezért a főtt zöldségeket és a húst külön tálban szoktuk eltenni.
Tészta befőzése: veszek ki a kész levesből egy kis edénybe pár merőkanállal, vagy sima vegetás vízben főzőm ki a tésztát, és úgy adom tálaláskor az asztalra. Utóbbinál tálalás előtt leszűröm a segédléről.

Remélem hogy kipróbáljátok, és beszámoltok róla, hogy sikerült ( amiénk finom lett:-)) ).

Nincsenek megjegyzések: