2009. március 3., kedd

A sárgarépa


A sárgarépáról igazán elmondhatjuk, hogy mindennapi eledeleink egyike, holott önálló ételként tulajdonképpen ritkán fogyasztjuk, annál inkább ételeink alkotórészeként. A gyökérfélék (sárgarépa, petrezselyem, cékla, torma, retek stb.) közül táplálkozás-élettani szempontból a sárgarépa jelentősége a legnagyobb.
Mivel vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz a sárgarépa, hasznos tulajdonságai is érvényesülnek az emésztés folyamatában. Rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott bélműködést eredményez.
Mindezeken túl a sárgarépa kellemes ízű, rengeteg formában felhasználható, szinte nélkülözhetetlen, jellemző nyersanyaga a magyar konyhának. Alacsony energiaértéke 218 kJ (52 kcal) is hozzájárul ahhoz, hogy számos diétában fogyasztható, így pl. fogyókúrában, szív- és keringési betegségekben. Kedvező rosttartalma miatt emésztőszervi megbetegedésekben is hasznos. Mivel C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható (20 mg/100 g), és illóolaj-tartalma miatt íze igen kellemes, a legtöbb diétás étrendben fogyasztható, hasznos nyersanyag. A sárgarépa karotintartalma az ételek elkészítése során sem szenved jelentős veszteséget, mindössze 10–15%-ra tehető ez az érték. A nyers állapotban fogyasztott sárgarépánál természetesen még ennyi veszteséggel sem kell számolni. Éppen ezért helyes, ha nyers saláták alkotórészeként is fogyasztjuk. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a főtt sárgarépa emészthetősége sokkal kedvezőbb.

Éppen azért, mert ilyen kiváló tulajdonságai vannak, vétek lenne, ha csak a hús- vagy más levesbe főtt répát tudnánk elképzelni ételként. Ráadásul egész évben kapható, elérhető áron. Ilyenkor, tél vége felé szükségünk van vitamindús ételekre, már mindenki tudja, hogy maga a sárga szín is kedvezően hat még a hangulatunkra is.

A hagyományos sárgarépa-főzeléket gyerekkoromban meg sem ettem, most sem a kedvencem. De nagyon sokféle módja van még az elkészítésének azokon kívül, amiket már eddig is ajánlottam – ezen a helyen is.
Például nagyon jó szívvel ajánlom a tejszínes répát, valamint a gratinírozott (csőben sült) változatot; mindkettő alkalmas akár hús mellé, akár önmagában.
Jó étvágyat kívánok hozzá.

4 megjegyzés:

Alexandra írta...

Azt még megjegyezném a leíráshoz, hogy a répa az egyik olyan ritka zöldség, melynek az A vitamin tartalma jobban hasznosul akkor, ha meg van főzve, mint nyersen.
Ajánlom figyelmetekbe a répa krémlevest, nagyon-nagyon finom. Egy pikáns változat fent van a blogomon:
http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/2009/06/fuszeres-repa-kremleves.html

Névtelen írta...

Sziasztok! Jól látom, hogy közel két éve volt az utolsó bejegyzés, most akkor mi a helyzet ? szerintem fel kellene éleszteni ezt a helyet?!

Hobbychef írta...

Remélem nem kell újabb 2 évet várni.
Szeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.

BeckZsu írta...

Éva, szerintem is fel kellene éleszteni...
Kedves hobbychef, egy jó szó mindenkinek mindig kellemes, örömteli, neked is sokat kívánok belőle