2008. szeptember 8., hétfő

Sütialap tojás, liszt és cukor nélkül

A tegnapi sütink úgy született, hogy sürgősen el kellett fogyasztanunk nagyobb mennyiségű szedret és almát.
Mivel a tésztában sem fehérliszt, sem cukor, sem tojás nincs, úgy éreztem, a receptnek ezen a blogon a helye.
Ugyan a krém tejszínes krémsajtból készült, de sovány krémtúróval is ugyanolyan finom, ám alakbarátabb lenne. Csak növényi alapú krémmel is ki lehetne váltani - nálam ez nem volt szempont - és vegán diétába is beleférne.


Szedres sajttorta almás alapon

25 dkg zabpehely
4 db alma
1/2 dl olaj
1/2 citrom leve

40 dkg friss krémsajt vagy krémtúró
3-4-5 (ízlés és diéta szerint) evőkanál méz
1/2 citrom reszelt héja

50 dkg szeder

Az almát lereszelem, meglocsolom a citromlével, összekeverem a zabpehellyel és az olajjal. Negyed órát állni hagyom, hogy a zabpehely az alma nedvességétől megpuhuljon, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 24-26 cm átmérőjű kerek tortaformát kiolajozok, és a masszát belenyomkodom, 25-30 perc alatt megsütöm.
Míg az alap hűl, a krémsajtot/krémtúrót habosra keverem a mézzel és a citromhéjjal, majd a már hideg alapra kenem.
A torta tetejét kirakom a szederszemekkel, behűtöm.

1 megjegyzés:

Szemi írta...

Most találtam erre a blogra, és nagyon megörültem neki.
Sajnos kezdődő cukorbetegség miatt olyan diétát kell tartanom,amibe nem fér bele sem a cukor, sem a fehérliszt.
Nagyon nehéz így valami finomat az asztalra varázsolni, mert azért az ember lánya csak enne valami desszertet is.

Ez a szedres torta istenien néz ki, biztos,hogy meg fogom csinálni!

És most megyek, végigböngészem az egész blogot! :))