2008. február 6., szerda

Tüzes nyárs sok zöldséggel

Sok zöldség, kevés hús, csípős, fűszeres = zsírégető és főleg gyors:-)

Hozzávalók:
kb 20 dkg pulykamell filé, nagyobb kockákra vágva
fél szál póréhagyma
30 dkg csiperkegomba
1 kisebb cukkíni
1 kis padlizsán
1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika

a páchoz:
1 kis hagyma
2 evőkanálnyi csípős darált paprika krém (nekem van házi, Édesanyám teszi el minden évben. Ha nincs ilyen, jó hozzá az Erős Pista)
½ kávéskanálnyi só
1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
½ kávéskanálnyi őrölt gyömbér
frissen reszelt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 dl olivaolaj

A páchoz a hagymát egészen finomra vágom, szinte pépesre. Ezután összekeverem a sóval, a fűszerekkel, csípős darált paprika krémmel és az olajjal, aztán a páccal alaposan összeforgatom a husit és beteszem a hűtőbe. Minél tovább marad, annál finomabb; ez lehet pár perc, de nálam majdnem 1 nap volt.

Sütés előtt feldaraboltam a zöldségeket, a nyársra szánt gomba kivételével: a cukkínit és padlizsánt szeleteltem, a gombát mérettől függően feleztem-negyedeltem, a pórét felkarikáztam, a paprikát kockákra vágtam. A cukkínit és padlizsánt kevés vajon megsütöttem, melegen tartottam. A gombát, paprikát, pórét felváltva nyársra húztam a husival és tapadásmentes bevonatú vasserpenyőmben többször megforgatva megsütöttem. Mikor majdnem készen voltak, melléjük szórtam a maradék zöldséget, hozzáöntöttem a maradék pácot és pár perc alatt ress-ropogósra sütöttem a zöldségeket az isteni ízű, kellemesen csípős, fűszeres pácba.
2 bőséges adag lett belőle.
A pác ötlete innen származik.