2008. február 1., péntek

Ez itten az előszó...

Helló Kedves Mindenki!
Az egész úgy kezdődött, hogy véletlenül kitaláltam, hogy mi lenne ha csinálnánk egy ilyen Nagy Közös Fogyiblogot, és véletlenül elszóltam magam a Fűszeres Eszternél is hogy mi lenne, és a sok lelkes hozzászólásból kiderült, hogy elég nagy érdeklődésre tarthatna számot, így akkor nosza bele is vágunk, lesz ami lesz, utánunk a vízözön.

Miért is kell egy ilyen Nagy Közös Fogyiblog?
Nos, vegyünk például engem: nem vagyok az a kimondott botsáska alkat, soha nem is voltam, úgyhogy egész életemben akárhányszoir csak megütötte a fülemet olyasmi, hogy "psszt! ettől tuti lefogysz öt kilót! Egy hét alatt!", meg "figyu! Csak edd végig ezt a listát, és olyan leszel mint a nádszál", akkor azonnal elhatároztam, méghozzá sziklaszilárdan, hogy addig nem tágítok attól a csodás újdonságtól, vagy "tudományosan" összeállított étrendtől, míg le nem fogyok hetente öt kilót, vagy olyan leszek mint a nádszál.

Csak azt nem értettem, hogy mi a csudától nem vagyok még mindig botsáska?!

Aztán rájöttem (na jó, az Orvosabbik Felem is segített egy kicsit a megvilágosodásban). Azért szeretjük ezeket az előre megállapított étrendeket követni, vagy kimondottan egyfajta fogyókúratípust magunkra erőltetni, mert az életünket, társadalmunkat is szabályrendszerek irányítják, és szeretjük és meg is szoktuk, hogy vannak az életben kapaszkodók. Tudat alatt úgy gondolkodunk, főleg mi nők, hogy ha mindent pontosan úgy csinálunk, ahogy az le van írva, akkor annak az előre megígért végeredményt kell hoznia. Ezért van az is, hogy a nők általában a még csak pár alkalommal használt recepteknél grammra pontosan mérik ki a hozzávalókat, míg a férfiak csak úgy ad hoc öntögetnek össze dolgokat, és meglepő módon az a végeredmény is ehető lesz.
Erre az elméletre egy egész iparág épült, aminek az a lényege, hogy lerázzuk magunkról a folyamatos döntéshozatal kényszerét, azaz nem kell minden pillanatban kétségek közt kínlódva azt kérdeznünk magunktól, hogy ezt most vajon megehetem-e vagy nem?, elég ha megnézzük a kis listánkat, hogy nem tiltott-e az adott izé, és ha nem, akkor bezabálunk belőle két kilót. Hát ez nem hangzik túl jól, igaz? Aztán azt se felejtsük ki, hogy miután elértük a kívánt súlyt, általában megkönnyebbülten hajítjuk a sarokba a kis listát, és szépen visszaállunk a fogyókúra előtti étrendünkre (még az is aki tagadja).
A sok töprengésnek végül az lett az eredménye, hogy akármelyik (nem teljesen elszállt) fogyókúratípust vizsgálom is meg, mindnek ugyanaz a lényege, ha tartós karcsúsodást óhajtunk elérni: ÉLETMÓDVÁLTOZTATÁS, és EGÉSZSÉGES/TERMÉSZETES ÉTREND. Igen, szerintem is borzalmasan hangzik, ami pedig a legelszomorítóbb (ez persze csak vicc, mert nem a legelszomorítóbb ugyanis, hanem a legfontosabb, de attól még fáááj!), az az, hogy az apróbetűs részbe meg mindig beleírják a sportot is, ami nélkül nem működik az egész.

Mi az egészséges/természetes étrend?
Nos, nem fogok lacafacázni, az egészséges/természetes étrend a következő: a legminimálisabb mennyiségű cukor, (majdnem semmi, sőt fogyni vágyóknak inkább abszolút semmi), rengeteg zöldség, sovány húsok, halak, gyömölcs, tejtermék, (zsíros tejtermék mértékkel), magvak. Meg még persze egy csomó minden, de ez az alap, és a blog dolga éppen az lesz, hogy ilyen hozzávalókból prezentáljon ízes étkeket, hogy ne menjen el az élettől is a kedvünk, csak azért mert soványítókúrán vagyunk.

És miért írom mindig egybe, hogy egészséges/természetes? Azért mert nem elég pusztán az egészséget hangsúlyozni egy olyan világban, ahol a reklámok tele vannak a cukormentes műtrutyik dicsőítésvel, és nem átallják hangoztatni azt a szemenszedett hazugságot, hogy például a light kóla attól már egészséges, mert nincs benne cukor. Én azt az elvet követem, hogy ha az adott termék minden alapanyagát megtalálom a természetben, és netán csak a szaktudás hiányában nem készíthetem el magam, akkor az természetes. Kólát soha nem fogok tudni összekotyvasztani a konyhámban, sajtot viszont igen. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak olyasmit eszem, amit a saját kezemmel készítettem, én sem köpülök vajat a fészerben, sőt a legtöbb élelmiszert a boltban veszem, de például az édesítőszert nem tekintem alternatívának a cukor helyett, és vannak dolgok, amiket nem engedek be a konyhámba.
Ezen post kommentjei között rengeteg okos dolog van leírva, tessék olvasgatni, kettőt ki is emelnék, mert szerintem ezeknek kellene egy Nagy Közös Fogyiblog vezérelveinek lenniük:

roll.:
"en ennyi mesterseges adalekot nem engednek be a hutombe, ahogy itt masok is irtak, de a dietaba meg annyira se, ha mar kevesebbet eszik az ember, legyen az ertekes tapanyag"

wths:
Egyébként diéta során tényleg jobban kell vigyázni arra, hogy valóban egészséges dolgokat egyen az ember. Nem elég, hogy a csökkentett energiabevitel eleve megviseli valamennyire a szervezetet, de a zsírban rengeteg méreganyag tárolódik, ami akkor épp nem tudott kiürülni. Ahogy a zsír bomlik le ezek automatikusan visszakerülnek a véráramba és terhelik a szervezetet.

--------------------------------------------------

Ennyi duma után térjünk át a dolog gyakorlati részére:
Szóval, én ezt a blogot csak létrehoztam és majd ki is csicsázom kicsit, nem lesz mindig ilyen hófehér, de máskülönben nem akarok itt főnökösködni vagy ilyesmi, teljesen demokratikus lesz az egész, egy-két kivételtől eltekintve a társszerzőknek ugyanannyi joguk lesz mint nekem, de van néhány szabály, amit a békés együttélés érdekében szerintem le kell fektetnünk. Ha nem értetek egyet velük, vagy kiegészítenétek, csak szóljatok bátran!

1. Bárki lehet társszerző, akinek van gasztroblogja, vagy csak simán blogja, és minimum egy, a vezérelveknek megfelelő kipróbált receptje, amivel úgy érzi, segítségre lehet a fogynivágyó, és egészséges életmódot bevezetni óhajtó olvasóknak. Ha úgy gondolod, hogy csatlakoznál a bloghoz, mint társszerző, akkor küldj egy emailt a sulyvesztohely(kukac)gmail(pont)com címre, a blogod linkjével, a recept linkjével, (vagy ha nincs fönt a blogodon a recept, akkor küldd el azt is a levélben), és ha ez az első passzol a blog profiljába, akkor cserébe megkapod a felhasználó nevet és a jelszót, felveszünk a társzerzők listájára, és megkapsz minden tudnivalót a blogspot szerkeszői felületéről (amit egyébként könnyebb kezelni az összes többi blogszolgátatóénál) és többet nem kell átmenned ezen a hercehurcán, szabadon garázdálkodhatsz.

2. Ha nincs blogod, ellenben vannak jó receptjeid vagy írásaid a témában (esetleg képpekel), küldd el a sulyvesztohely(kukac)gmail(pont)com emailcímre, a neveddel együtt (saját vagy becenév), és föltesszük a blogra a nevedben, sőt egy rövidke bemutatkozást is mellékelhetsz hozzá.

3. A társszerzőkben megbízunk annyira, hogy nem fognak visszaélni a kapott jelszóval (azaz nem juttatják illetéktelen kezekbe) és nem fognak önkényesen belepiszkálni a blog sablonjába, beállításaiba, oldalbeállításaiba, hogy ne legyen fejetlenség. Ha beállításokra vonatkozó kérés vagy javaslat van, akkor küldjétek el a közös emailcímre, és beállítom.

4. A társszerzőknek, vendégszerzőknek, olvasóknak, egyszóval a népnek mindenkor joga van kinyilvánítani a véleményét a kommentekben, de kérlek tegyétek azt kultúrált formában.

5. A posztokat címkézzétek fel a könnyebb kiigazodás kedvéért, de hogy ne legyen ebben se fejetlenség, kérek mindenkit, hogy az étel típusa szerint tegye azt, tehát olyasmikre gondolok, hogy: előétel, rágcsálnivaló, leves, stb. Rátok bízom, de mielőtt felcimkézitek, nézzétek meg az oldalsávban lévőket, és valamelyik kategóriába a ti ételetek is besorolható, akkor ne hozzatok létre más kategóriát neki. Mit értek ezalatt? Ha van már egy "rágcsálnivaló" címke, de te a rágcsálnivalót csak rágcsának hívod, akkor felesleges egy "rágcsa" címkét is létrehozni. Egyébként ebben az egyben fenntartom a jogot, hogy átrendezzem a kategóriákat, mert én ilyen rendmániás vagyok. :-)

6. Ha a blogjaitokon már korábban bemutattatok olyan recepteket, amik itt is hasznosak lehetnek, akkor válogassátok ki bátran, és töltsétek fel ide is, mert a cél itt egy GigantikusEgészségGatszroBlog összeállítása, és ezen a ponton azt is megjegyezni kívánom, hogy nem csak puccos és bonyolult ételeket várunk, hanem olyanokat is, ami gyors, nagyon egyszerű, és életmentő lehet. Ha tegyük föl, uzsonnára egy dijoni mustárral, és fűszerekkel kikevert joghurtos öntetbe szoktál répacsíkokat mártogatni (én gyakorlatilag ezen élek), akkor azt is nyugodtan írd meg, a kiéhezettek serege csókokkal fogja borítani a kacsódat.

7. Végül még egy fontos kérés az összevisszaság kiküszöbölésére: ha megtetszett egy recept, és elkészítetted, és változtattál valamit rajta, ám lényegében ugyanarról az ételről van szó, akkor kérlek ne tedd fel a blogba mégegyszer ugyanazt azzal a megjegyzéssel, hogy "Boriska mazsolás csirkéje nekem is remekül sikerült, úgyhogy átkopizom a receptet, csak én kakukkfű helyett zsályát használtam", hanem a kommentekbe írjátok a változtatásokat, és lehetséges alternatívákat, hogy ezzel is rendezettebb legyen a blog.

Köszönöm, és hajrá!

21 megjegyzés:

mimke írta...

Hello! Tök jó az ötlet..Én is épp fogyókúrában vagyok. Azt nem ígérem, hogysok mindent fogok felrakni, de azt igen, hogy lelkes olvasó leszek;)

(súly)Vesztőhely írta...

Mimke az is elég ha csak egy tuti recepted van! :-)

Névtelen írta...

Bűnös lelkek, vesztőhelyre gyűljetek! :) Küldtem e-mailt :)

(súly)Vesztőhely írta...

válasz ment :-)

meir írta...

hű ez nagyon jó gondolat. Le a kilókkal:)

Cukroskata írta...

Én is szívesen beszállnék, bár a súlyom pillanatnyilag a repülést lehetetlenné teszi :-)

(súly)Vesztőhely írta...

mail ment Kata :-)

Cukroskata írta...

Köszi, már be is "szálltam"

Mamma írta...

Nagyon klassz! Én is jelen:-))
Nahát, pedig azt hittem, hogy Téged csak nagyítóval lehetne megtalálni:-))

Rossamela írta...

Nagyon tetszik a kezdeményezés, szívesen be is szállnék. Este átnézem a blogomat és jelentkezem!

(súly)Vesztőhely írta...

oké várom rossamela :-)

Mamma azez csak viszonyítás kérdése :-) attól függ, hogy milyen távolságból akarsz nagyítóval megkeresni :-)
Küldök majd mailt, de előbb megetetem az uramat

14:00 után újra itt

Sütis néne írta...

sziasztok!
az egészségesebb táplálkozás jegyében én is beszállnék, ha lehet!;-)

Névtelen írta...

nagyszeru kezdemenyezes, pont most akartam elkezdeni fogyokurazni! tegyetek fel sok-sok receptet:) mindenkinek jo fogyast!

Rebelle írta...

Juhhéjjj!
(mint birkabőrke) :))

Szóval felettébben örvendetes, h. műxik a gondolatátvitel, mert éppen ma reggel döntöttem úgy, h. ez így immáron nem mehet így tovább, mert reggeli alternatívaként az eperlekváros és a meggylekváros kenyéren kívül még a tejbegrízt tudtam felsorolni, és így hiába a met, nem lesz egyhamar kistesó.
Az sajnos egyértelmű, h. nem író, hanem olvasó üzemmódban veszek csak részt a kivégzéseken, de ígérem nagyon lelkes leszek és ha nem feketeretkes lazacpástétomokat rakosgattok fel kaviáros pisztrángfilével, akkor én is megpróbálom majd megvalósítani az ötleteiteket.

(súly)Vesztőhely írta...

Nem olyanok lesznek rebelle :-)
Emélkeszel mikor egyszer a tudodmelyik-fórumon végigtárgyaltál egy olyan puccos és használhatatlan menüsort? Szanaszét röhögtem magam rajta, azt megismételhetnéd :-) Azóta is csak arra tudok gondolni, amikor találkozom egy olyan "uzsonnára együnk meg egy fél avokádót" - típusú étrenddel, amiben aztán valamikor két héttel később kerül elő újra avokádó, ami persze addigra rég megromilk, mert senki a családból nem hajlandó megenni egy fél avokdádót magában :-)

Névtelen írta...

Recepteket is fogunk fogtok írni ? Nagyon jó buli.

(súly)Vesztőhely írta...

perszehogypersze!
Holnaptól jönnek receptek, addig pedig várjuk a jelentkezéseket, észrevételeket, javaslatokat, véleményeket :-)

Gabojsza írta...

Én is! (jelentkezek)
Amúgy is turbóbb fokozatra kell kapcsolnom a fogyással :-)))

(súly)Vesztőhely írta...

Gabojsza! Mail ment az emiles címedre :-)) Jóhogyittvagy :-)

Zsófi írta...

sziasztok! ugye én is jöhetek? remélem még nem késő!

(súly)Vesztőhely írta...

Nincs olyan, hogy késő Sanus :-) akármikor lehet csatlakozni, csak dobj egy emailt blogcímmel emailcímmel, hogy ne kelljen mindenkinek külön utánanéznem.

Többiek!
Nagy ám ez az internet, könnyítsétek meg a dolgomat legyetek szívesek, mert arra igazán nincs időm, hogy végigpörgessem mindenki blogját, hogy mi az emilcíme stb.